Archief per maand:
Archief per jaar:

Zes jaar en tbs voor doden cafébaas

De Haarlemse rechtbank heeft K. van de W. (56) uit IJmuiden veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag van cafébaas Jos Korver in IJmuiden. De officier van justitie had ‘slechts’ twee jaar was geëist.
De rechtbank acht op basis van forensisch bewijs en diverse getuigenverklaringen bewezen dat Van de W. de uitbater van café Cheers het slachtoffer op 11 december 2016 met diverse messteken, onder meer in de rug, de zij en de hals, van het leven heeft beroofd.
De verdediging had zich beroepen op noodweerexces. In verband met een conflict tussen de verhuurder van de woning en verdachte zou het slachtoffer de verhuurder, zijn schoonvader, hebben willen helpen om verdachte uit de woning te zetten. Het slachtoffer zou de verdachte daarbij hebben aangevallen.

Verworpen
De rechtbank heeft dit verweer verworpen. De rechtbank constateert dat het door de verdediging geopperde scenario geen enkele steun vindt in het dossier. Niet aannemelijk is geworden dat verdachte door het slachtoffer is aangevallen, en dus is er ook geen sprake van noodweer of noodweerexces.
“Door het slachtoffer het leven te benemen, is de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan. Maar ook voor de samenleving is deze doodslag zeer schokkend geweest. De door de officier van justitie geëiste gevangenisstraf van twee jaar en tbs met dwang doet dan ook onvoldoende recht aan de aard en de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder dit is begaan”aldus de rechters.
Van de door vier nabestaanden als benadeelde partij ingediende vorderingen wijst de rechtbank de materiele kosten zoals kosten voor de uitvaart, de notariskosten en verhuiskosten van café Cheers, ruim 8000 euro, en shockschade tot een bedrag van 15.000 euro toe; het slachtoffer was voor de ogen van z’n schoonvader neergestoken.