Archief per maand:
Archief per jaar:

Zes maanden cel geëist tegen Mohamed G. die De Koepel niet uit wil

Gevangene dreigt met bomaanslag

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De Koepel in Haarlem stond vier maanden geleden op zijn kop. Gevangene Mohamed G. (49) dreigde een bomaanslag te plegen, waarbij ‘Alphen aan den Rijn vergeleken niets was’.
Bij de rechtbank eiste de officier van justitie zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk voor een reeks doodsbedreigingen, gedaan tussen 10 en 13 januari tegenover de imam en bewaarders van de Haarlemse gevangenis. Zij waren weliswaar niet G.’s doelwit, dat was de reclassering. Maar ze waren bang voor grote maatschappelijke onrust als de gewelddadige dief op 26 januari was afgestraft en de straat op zou gaan. Daarom deed een leidinggevende van de inrichting aangifte.
G. zei tegen de moslimgeestelijke dat hij ‘een granaat zou binnengooien bij de reclassering’. Hij zou ‘de eerste de beste reclasseringsmedewerker neersteken’. De imam, die er anders in slaagde om opgefokte gedetineerden te kalmeren, kreeg de Algerijnse Nederlander niet stil en bracht zijn bezorgdheid over aan het Koepel-personeel. Dat kreeg van G. dezelfde signalen dat hij de reclassering vreselijk wilde treffen.
BomgordelDaarnaast meldde G. in die dagen meermalen dat hij ‘een bomgordel zou omdoen, en de boel zou opblazen’. De verwijzing naar het bloedblad dat Tristan van der Vlis in april 2011 aanrichtte in het Alphense winkelcentrum De Ridderhof (zeven doden, zeventien gewonden) was voor de bewaarders genoeg om bij hun superieuren aan de bel te trekken. Iedereen was er van overtuigd dat G. zijn woorden zou waarmaken. Hij had tenslotte niets te verliezen: G.’s vrouw verliet hem na 25 jaar, hij had geen werk, geen inkomen, grote schulden en geen huis.

G. legde uit waarom hij velen grote schrik heeft aangejaagd. ,,Ik wilde helemaal niet naar buiten op 26 januari. Juist omdat ik geen woning had voor mij en mijn dochter.” Het advies van een bewaker om snel een roofoverval te plegen en zich te laten oppakken, legde hij naast zich neer. ,,Ik heb en had erg veel contacten met de reclassering. Ik wist dat als ik zei dat ik die instantie ging pakken, men mij serieus zou nemen.”
 Zijn aanpak werkte. Hij bleef achter tralies. Zij het in De Glasbak in Zwaag. Maar het moment dat hij vrij man is, nadert met rasse schreden. Neemt de rechtbank op 17 mei de eis over, zit veertien dagen later deze straf er op. Wat dan? G. weigert naar een opvangtehuis of het Leger des Heils te gaan, waar hij als sportman op een zaal met junks en alcoholisten moet slapen. De volgens de psycholoog manipulatieve man eist een woning, waar hij zijn dochter kan opvoeden. Krijgt hij zijn zin niet, is de kans groot dat hij weer misdaden zal plegen en zijn begeleiders van de reclassering zijn hielen laat zien.