Archief per maand:
Archief per jaar:

Zes maanden geen Ros Tapes

Het boek De Ros Tapes, waarin de ‘kluisverklaringen’ van kroongetuige Fred Ros in het Passageproces staan, mag de komende zes maanden niet worden uitgebracht.

Auteur Hendrik Jan Korterink moet 50.000 euro betalen als zijn boek toch eerder verschijnt. Zo luidt het vonnis dat de Zutphense kortgedingrechters gisteren velden.

Het openbaar ministerie had misdaadverslaggever Korterink  voor het hekje gesleept, om te voorkomen dat het boek met de integrale verklaringen van Ros vandaag zoals gepland zou verschijnen.  “We vinden het zeer kwalijk dat de verklaringen op straat komen te liggen, zei gisteren een OM-woordvoerder. “Het gaat om de verklaringen in hun geheel, niet om fragmenten. In verband met waarheidsvinding is het van belang dat niet alles tegelijk naar buiten komt. Deze gang van zaken staat een behoorlijke procesvoering in de weg.”

Korterinks boek zes maanden op plank.

Korterinks boek zes maanden op plank.

Ook twee verdachten in het Passageproces, Ali A. en Dino Soerel, eisten een verbod. Korterink zei tijdens het geding dat er niets geheims was aan de verklaringen: ”De inhoud daarvan zal de komende jaren in openbare rechtszittingen toch worden besproken”, aldus de journalist. Delen van de verklaringen waren bovendien al eerder uitgelekt.

Gevoelig

Het belang van vrijheid van meningsuiting moet echter wijken. Publicatie is op dit moment niet gepast, meenden de rechters: “Het is een strafproces op leven en dood. Het gaat om uiterst gevoelig materiaal en natuurlijk moet het OM dan alles op alles zetten om hun werk goed te kunnen doen.”

Het OM is blij met de beslissing, aldus persbureau Novum. “Het is goed dat in de procesmaanden de verklaringen niet naar buiten komen. De rechter heeft een mogelijkheid gegeven om na die tijd nogmaals te kijken naar een mogelijke publicatie. Daar gaan we ons dan mee bezighouden”, aldus de woordvoerder na de uitspraak.

De 45-jarige Ros heeft belastende verklaringen over onder andere Willem Holleeder en Dino Soerel afgelegd, in ruil voor halvering van zijn straf. Ros staat bekend als de ‘moordmakelaar’ en is vorig jaar tot dertig jaar cel veroordeeld, onder meer wegens het organiseren van de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006.