Archief per maand:
Archief per jaar:

Zes maanden voor verkrachting Cruquius

Vonnis gelijk aan eis

Door Arno Ruitenbeek

 Haarlem – De rechtbank heeft André van N. (24) overeenkomstig de eis veroordeeld tot zes maanden cel voorwaardelijk. Hij verkrachtte in Cruquius een minderjarige medepatiënte van epilepsiecentrum Meer en Bosch in Heemstede.

Bij het half jaar als stok achter de deur hoort een proeftijd van drie jaar, waarin de reeds begonnen behandeling bij psychiatrisch centrum De Waag moet worden afgemaakt. De verstandelijk beperkte Van N. is daarnaast verplicht reclasseringscontact opgelegd. Net als de officier van justitie vinden de rechters het hulpverleningstraject en het toezicht belangrijker dan een vrijheidbenemende straf. Was het om een‘normale’ verdachte gegaan, was er anderhalf jaar gevangenis geëist en wellicht ook opgelegd.

Geknuffel

De patiënt en het slachtoffer hadden verkering, maar het bleef in die periode bij onschuldig geknuffel. Veertien dagen nadat het was uit geraakt, zou het meisje hem hebben ge-sms’t dat ze het ‘een keer met hem wilde doen’. Bewijs voor die verklaring van Van N. is er niet. Op 19 januari 2011 troffen de twee elkaar in het appartement in Cruquius van een wederzijdse vriend, ook patiënt van het centrum. De bewoner deed de gordijnen dicht, zette een cd op en ging buiten op de uitkijk staan. In de woonkamer vergreep André zich aan het kind.