Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Zes miljoen geleend voor buitenechtelijke relatie’

Drie jaar cel geëist tegen ongrijpbare executeur-testamentair

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Een familie uit Oude Meer is ernstig gedupeerd door Jan K. (56). De voor justitie ongrijpbare, want in Hongkong woonachtige Nederlander zou ruim twee miljoen euro hebben verduisterd. De eis luidde drie jaar cel.
De miljoenen verdwenen in 2005 en 2006 uit de erfenis van een zakenman. K. trad op als executeur-testamentair. Hij plunderde de bankrekening van de erfgenamen langzaam maar zeker. In zeventien keer maakte hij het geld uit het nagelaten vermogen over naar de rekening van een holding in Zoeterwoude, waarvan hij nog steeds (in naam) directeur-grootaandeelhouder is. Dit bedrijf speelt later nog een rol.

Onaannemelijk

De verdachte heeft tegen de politie, volgens de aanklager volstrekt onaannemelijke verhalen opgedist. De overledene had van hem zes miljoen gulden geleend voor een dochter uit een buitenechtelijke relatie in Duitsland, waarvan zijn gezin niets mocht weten. K. had voor de erfgenamen belegd in de Europese activiteiten van Tourist Link, en dat privé voorgeschoten. Noch van de Duitse vrouw en dochter, noch van de aandelenhandel en de firma met de Engelse naam heeft de politie sporen aangetroffen.
De Zoeterwoudse holding kreeg hij in 1995 in handen. Op haar sterfbed was de oorspronkelijke eigenaresse met kennis K. overeengekomen dat hij de aandelen van deze besloten vennootschap (voorheen een taxibedrijf) zou overnemen van haar levenspartner en haar twee kinderen. K. werd directeur, zette de erfgenamen buitenspel door extra aandelen uit te geven en trok de BV leeg. De dochter uit Nieuw-Vennep verklaarde er 7,5 ton in euro’s bij te zijn ingeschoten.
Aanvankelijk had de officier van justitie deze affaire ook als oplichting c.q. verduistering ten laste gelegd. Maar bij gebrek aan bewijs moest ze vrijspraak vragen. K.’s raadsman verwees naar stukken, waaruit zou blijken dat de vrouw liegt. Ze zou haar deel van de erfenis hebben gekregen, onder meer toen ze bij K. en zijn vriend in Frankrijk woonde. ,,De grote ruzie tussen de erfgenamen hebben de rest van de nalatenschap doen verdampen”, aldus de verdediger.

Schuldeisers

Met de meer dan twee miljoen euro die hij als testamentair-executeur wegsluisde, heeft de verdachte enkele grote schuldeisers afbetaald.  Zij hadden zich in de luren laten leggen door zijn beleggingspraatjes, aldus de officier. Ze wilde dat K. het complete bedrag als schadevergoeding terugbetaalt aan de gedupeerden. De kans daarop is klein. De ‘internationaal opererende zakenman’, zoals zijn advocaat hem noemt, liet het jarenlange rechercheonderzoek en de slepende civiele en strafprocessen grotendeels aan zich voorbij gaan.
Ook dit keer schitterde hij door afwezigheid. Hij heeft alleen laten weten dat hij en zijn vriend binnenkort naar Shanghai verhuizen. Tegen K. is wel een arrestatiebevel uitgevaardigd. De benadeelden haalden 84.000 euro uit de verkoop van K.’s huis in de binnenstad van Haarlem. Dat is een druppel op de gloeiende plaat. De uitspraak is op 16 november.