Archief per maand:
Archief per jaar:

Zestien maanden cel geëist na mislukte carjacking

Heemskerker ook verdacht van steekpartij en diefstal

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Een mislukte carjacking, een steekpartij en diefstal. Ernstige misdrijven, gepleegd in Beverwijk, waarvoor Krijn van B. (24) zestien maanden cel dreigt te krijgen. Hij ontkent alles.

,,Hebt u een tweelingbroer? Of een ander familielid dat veel op u lijkt?” Een van de drie Haarlemse rechters, die tevergeefs proberen in gesprek te komen met Heemskerker Van B., kijkt nogmaals naar de beveiligingsbeelden van de Stiho aan de Laan van Meerestein. Dan weer naar de verdachte. Die glashard beweert niet de man te zijn die onder het oog van de camera op 21 augustus 2012 bij dat bedrijf een verrijdbare compressor steelt.

Opengerukt

Anderen, zoals agenten en magistraten, mogen een sterke gelijkenis zien. De verdediging niet. Die vraagt bij gebrek aan bewijs om vrijspraak. Ook voor de twee geweldsdelicten. Op 15 juli van het vorig jaar bijvoorbeeld. Een man stapt in de Essenstraat in zijn Suzuki Swift. Plotseling wordt het portier opengerukt. Een vent grijpt hem vast, stompt en slaat hem en roept: ,,Er uit.”

Het slachtoffer ontkomt, belt 112. De dader slaat op de vlucht. Daarmee is de carjacking verijdeld; wel zijn een pakje sigaretten en een navigatiesysteem uit de wagen verdwenen.  Op een bonnetje in de Suzuki zit bloed, dat zo goed als zeker van Van B. is. Tijdens het proces houdt hij vol: ,,Ik zag de autoportieren openstaan, er zat niemand in. Ik pakte die sigaretten, meer niet.” Zijn advocaat wijst er op dat de Suzuki-eigenaar Van B. de volgende dag niet herkent op een politiefoto. ,,Diefstal van sigaretten verdient niet de schoonheidprijs, maar is in de verste verte geen straatroof zoals de officier van justitie stelt.”

13 oktober ’s nachts komt er telefoontje bij de politie binnen, dat er een steekpartij heeft plaatsgehad op de Zeeweg. Aangetroffen wordt een jongeman met een bloedende hand. Hij had het lef nee te zeggen tegen een man die hem om cocaïne vroeg. Twee vrienden getuigen dat het om Krijn van B. ging, die boos zwaaiende bewegingen had gemaakt. Verderop staat Van B. met twee maten, die bevestigen dat Krijn ruzie had met een jongen. Van B. weet van de prins geen kwaad. De raadsman: ,,Niemand heeft een mes  gezien, behalve het slachtoffer dat had gedronken en zijn verhaal vreselijk heeft aangedikt. Misschien gesneden met een kapotte bierfles?”

Alleen

Drugs en drank zijn de terugkerende elementen in het afglijden van Van B. De reclassering wil hem graag helpen, maar die hulp wijst hij resoluut af: ,,Ik kan het allemaal alleen.” De aanklager rest niets anders dan gevangenisstraf te eisen.

De uitspraak is op dinsdag 29 januari.