Archief per maand:
Archief per jaar:

Zeven katvangers in vizier

Zes Noord-Hollanders zijn de afgelopen week, in het kader van project Emma (European money mule action) ontboden op het politiebureau. Een van hen belandde achter tralies. Een zevende verdachte zal deze week nog worden gehoord.
Een verdachte die gehoord is, moet zich voor de rechter verantwoorden. Een andere zaak wordt behandeld op een OM-zitting. De zaak van een van de gehoorde verdachten is geseponeerd, vanwege gebrek aan bewijs. In de zaken van de overige verdachten wordt nader onderzoek gedaan.
Emma is een Europees project dat gericht is op de internationale aanpak van money mules (geldezels, katvangers) en is gestart in 2015. Criminele organisaties ronselen de katvangers om hun betaalpas en pincode uit te lenen. De boeven kunnen hun bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen.
In 2016 deden veertien landen mee aan Emma, in 2017 26. De actieweek liep dit jaar van 20 tot en met 24 november. In die week is in alle deelnemende landen actie ondernomen tegen katvangers. Dit kan zijn in het kader van de aanpak cybercrime, maar ook (digitale) fraude.