Archief per maand:
Archief per jaar:

Zeven maanden geëist tegen Enkhuizer

Pieter de J. (44) moet voor mishandelingen en afpersing zeven maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk krijgen. Die eis bij het Amsterdamse gerechtshof is een maand lager dan de rechtbank de Enkhuizer heeft opgelegd.

Als het arrest op 18 augustus gelijkluidend is, heeft De J. deels zijn zin gekregen. Hij ging in hoger beroep van het Alkmaarse vonnis uit juni 2014, omdat hij de straf te hoog vond. Bovendien zouden de jeugdige aangevers en getuigen de gebeurtenissen sterk hebben overdreven.

Op 16 november 2013 was De J. op visite bij zijn vriend Jeroen B. Het duo speedgebruikers met de bijnamen Spieter en Wakker maakte zijn reputatie waar dat ze plaatsgenoten angst aanjagen. Ze wachtten tot B.’s voormalige onderhuurder arriveerde, in gezelschap van twee broers die een maand later zelf een rol zouden spelen.

Puinhoop

De ex-huisgenoot zou een puinhoop van de woning hebben gemaakt. B. eiste daarvoor een schadevergoeding van 1000 euro. Omdat het gesprek stroef verliep, zou De J. hebben gedreigd: ‘Als jij niet betaalt, kom je niet levend naar buiten’. Uiteindelijk heeft de jongeman 300 euro gepind en afgegeven aan B.

Bron van de andere ellende was de zeldzame brommer die van De J. is gepikt twee jaar geleden. Op basis van geruchten maakte hij een lijstje van dader en medeplichtigen en besloot voor eigen rechter te spelen. Op een muziekfeest in Amsterdam, op 21 december 2013 zag hij enkelen van de vermeende boosdoeners: de broers die bij de onderhuurder waren. Hij greep de minderjarige van de twee bij de keel, volgens getuigen.

Op 10 januari 2014 drongen Spieter en Wakker de woning binnen van een andere jongeman op de lijst. Die heeft verklaard dat De J. hem vijftien klappen in het gezicht heeft gegeven en met de dood bedreigde. Dat vond advocaat-generaal Monique Panhorst ongeloofwaardig. Ze hield het op een klap. Omdat De J. van de drugs af is en inmiddels getrouwd, besloot ze dat te belonen met een maand minder.

Raadsman Hugo ter Brake meende dat, behalve die klap uit de laatste zaak, voor de rest van de beschuldigingen geen bewijs was. “Als er dan toch gestraft moet worden, dan geheel voorwaardelijk.

Jeroen ‘Wakker’ B. ging niet in hoger beroep. Een Enkhuizer die niet op de lijst stond, heeft tegenover de politie toegegeven de brommer van De J. te hebben gepikt.