Archief per maand:
Archief per jaar:

Zieke essen gekapt in Robbenoordbos

Paars: deze essen worden gekapt.
Blauw: route voor (brom-)fietsers.

Zieke essen worden gekapt in het Robbenoordbos en Dijkgatbos, in de kop van Noord-Holland. Het fietspad langs de A7 wordt omgeleid door het bos.

In het Robbenoordbos en Dijkgatbos wordt een groot deel van de zieke essen weggehaald. Ze vormen een potentieel gevaar voor bezoekers en passanten. Deze werkzaamheden beginnen op woensdag 4 oktober. De verwachting is dat de werkzaamheden begin december afgerond zijn.

Sinds een aantal jaren heerst de essentaksterfte. Deze wordt veroorzaakt door een schimmel die de boom aantast en uiteindelijk vernietigt. Het Robbenoordbos en Dijkgatbos bestaan voor tien procent uit essen. Bijna alle essen zijn aangetast en gaan het op een enkeling na het niet overleven. Voor de (verkeers-)veiligheid van bezoekers en deelnemers van het verkeer langs de bossen wordt de helft van de essen met spoed weggehaald. De overige bomen in de bosvakken blijven staan zolang ze geen gevaar vormen.
Hinder
Bezoekers van het Robbenoord- en Dijkgatbos kunnen hinder ondervinden. Er wordt met zwaar materieel gewerkt. Paden zijn tijdelijk minder goed toegankelijk. Dit wordt in het bos aangegeven. Stammen zullen tijdelijk in de bermen en op de parkeerplek van de Sluitgatweg gestapeld worden. Daarnaast wordt het fietspad langs de A7 omgeleid vanaf 4 oktober door het bos. Zodra daar de werkzaamheden langs de a7 zijn afgerond, wordt het fietspad uiteraard vrijgegeven.