Archief per maand:
Archief per jaar:

Zou de doorlooptijd dan eindelijk korter worden!?

iPad-proef onder rechters om doelmatiger te werken

Haarlem- De rechtbank in Haarlem en het gerechtshof in Leeuwarden en de rechtbank Haarlem doen mee aan een onderzoek naar het gebruik van digitale juridische publicaties op een iPad. Rechters en juridische stafmedewerkers worden drie maanden lang gevolgd om zo het gebruik van de iPad en het zoeken naar informatie te analyseren.
 
De laatste wetswijzigingen, jurisprudentie en actuele ontwikkelingen; tot al deze informatie willen rechters en juridische medewerkers voor de voorbereiding van een zaak graag zo snel mogelijk toegang hebben. Tijdens de testperiode van drie maanden worden diverse online-applicaties van verschillende uitgevers getest. De testpersonen hebben toegang tot bijvoorbeeld juridische databases en een automatische e-mailattendering.
Naar verwachting zullen de online-applicaties met toegankelijke en op maat gesneden informatie betekenen dat er minder tijd gaat zitten in de verzameling van informatie. Hopelijk leidt dit tot een kortere doorlooptijd van rechtszaken. Want anderhalf jaar tussen een proces in eerste aanleg en behandeling van het hoger beroep is helaas geen uitzondering in Nederland.
Slim
Marina Diakonova, bibliothecaris van de Haarlemse rechtbank: ,,Vaak moeten wij overal informatie vandaan halen. Natuurlijk kom je met online research heel ver, maar de ervaring leert dat daar ook veel tijd in gaat zitten. Ik denk dat deze proef laat zien dat door de slimme inzet van mobiel werken met bijbehorende apps het werk veel efficiënter kan plaatshebben.”  Waarvan akte. Want ambtelijke molens malen langzaam, maar rechtelijke molens staan bijkans stil. Wat men ook probeert.