Archief per maand:
Archief per jaar:

Zoveelste gezinsdrama

Jan Peter Schmittmann heeft zijn vrouw en dochter om het leven gebracht en daarna zelfmoord gepleegd. Het is het zoveelste gezinsdrama in Nederland de afgelopen jaren.

De 57-jarige Schmittmann en zijn even oude vrouw Nelly werden zaterdag dood gevonden in hun woning aan Hoog Hoefloo in Laren, evenals hun verstandelijk beperkte dochter Babette van 22 jaar. Oudste dochter Renée van 24, die studeert in Amsterdam, was niet thuis.

De familie laat in een verklaring weten ‘diep geschokt’ en ‘verslagen’ te zijn door het ‘onvoorstelbare nieuws’. “We wisten dat Jan Peter worstelde met ernstige depressiviteit. Dat het uiteindelijk tot deze gebeurtenissen zou leiden, is voor ons nog steeds niet te bevatten. Onze eerste zorg is nu de ondersteuning van de andere dochter van het gezin bij de verwerking van dit onbeschrijflijke verdriet.” De familie hoop dat in alle rust en beslotenheid te kunnen doen.

Vertrekpremie

Schmittmann werkte jaren voor ABNAmro en was van 2003 tot 2007 bestuursvoorzitter van de bank. Bij zijn vertrek in 2008 na de nationalisatie van de bank ontstond ophef over zijn vertrekpremie van acht miljoen euro. Schmittmann werd verhoord door de parlementaire enquêtecommissie die de aanpak van de kredietcrisis onderzocht.

 

Schmittmann, geplaagd door depressies.

Schmittmann, geplaagd door depressies.

Er hebben zich de afgelopen jaren veel familiedrama’s met dodelijke afloop voorgedaan in Nederland. Oorzaken worden meestal in de relationele en psychische sfeer gezocht, zoals problemen rondom een echtscheiding.

Drama’s

Met dank aan Wikipedia hier een overzicht van familiedrama’s:

Juli 2002 steekt een vader (35 jaar) in Roermond zijn huis in brand. Zes van zijn zeven kinderen vinden hierbij de dood.

In december 2003 steekt een man in Schiedam van 30 jaar zijn vriendin en twee kinderen dood.

Mei 2004 vermoordt in Berghem een moeder haar drie kinderen. Zij pleegt daarna zelfmoord door voor de trein te springen.

In oktober 2004 wordt in Naaldwijk een moeder met drie kinderen gevonden. Zij hebben ernstige steekwonden, waaraan de moeder overlijdt.

In december 2004 wordt in Ruurlo een 22-jarige vrouw door haar ex-man vermoord. Ook haar moeder komt naar aanleiding hiervan om het leven.

In januari 2005 vindt de politie in een woning in Zoetermeer twee dode kinderen. De moeder pleegt zelfmoord door voor de trein te springen.

In april 2005 dood een man, opnieuw uit Zoetermeer, voor de komst van zijn buitenlandse minnares zijn 31-jarige vrouw en zijn dochters van drie en vijf jaar. Later worden de lichamen in Alphen aan den Rijn gevonden.

Ook in april 2005 vermoordt een man in Hilversum zijn drie kinderen en zijn vrouw, waarna hij de hand aan zichzelf slaat.

In maart 2006 schiet een man uit opnieuw Zoetermeer zijn ex-vriendin dood en schiet haar stiefvader neer. Zij laat twee kinderen van 6 en 8 jaar achter.

In juni 2006 worden een meisje van bijna twee en een jongetje van zes maanden dood gevonden in een woning in Purmerend.

In juli 2006 worden in een woning in Ermelo de lichamen gevonden van een politieman en een vrouw. Uit onderzoek blijkt dat de politieman zijn vrouw met zijn dienstwapen heeft doodgeschoten en daarna zichzelf.

In december 2006 wordt een vijfjarig jongetje dood aangetroffen in een woning in Apeldoorn. De 27-jarige moeder meldt zich kort daarna bij het politiebureau.

In maart 2007 worden in een woning in het Gelderse Hengelo de levenloze lichamen van een moeder en twee kinderen aangetroffen. De vader wordt zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.

In maart 2007 springt een man samen met zijn twee kinderen in de buurt van Haarlem voor de trein, na eerst zijn schoonmoeder te hebben vermoord.

In september 2007 steekt een 29-jarige man uit Melissant zijn 31-jarige vrouw en driejarige kind neer.

In oktober 2007 brengt een 37-jarige moeder haar 16-jarige kind om het leven in een huis in Enschede alvorens in het Overijsselse Hengelo voor de trein te springen.

In november 2007 brengt een 38-jarige man in zijn woning in Middelburg zijn zoontje van vijf en dochtertje van twee jaar om het leven. Daarna pleegt hij zelfmoord.

In februari 2008 worden twee kinderen vermoord gevonden in Roosendaal. De vader van de kinderen is in eerste instantie spoorloos. Vermoed wordt dat hij de kinderen heeft omgebracht en daarna weggelopen is van huis. Half maart wordt de auto van de man met daarin zijn stoffelijk overschot opgevist uit een kanaal bij Westdorpe.

Vast

In juni 2008 wordt een veertienjarig meisje dood aangetroffen in haar huis in Arnhem. Haar 46-jarige moeder had haar gedrogeerd met antidepressiva en slaappillen, om vervolgens zelf bij een open gasfles in de woonkamer te gaan liggen. Het meisje stierf aan de gevolgen van de ingenomen medicatie en het ingeademde gas. Haar moeder werd gered en zit tot op heden vast.

In mei 2009 worden twee kinderen van zestien en zeventien jaar, hun moeder en een 46-jarige man dood gevonden in Zwijndrecht. Later wordt in Bavel het stoffelijk overschot van de 43-jarige (ex-)vriendin van de man, gevonden.

In juni 2009 brengt een 46-jarige man zijn twee kinderen om het leven in een huis in Almere. De ex-vrouw slaat alarm als ze haar kinderen gaat ophalen en er niet wordt opengedaan.

In november 2009 brengt een 45-jarige man zijn 7-jarige zoon om het leven in een huis in Oisterwijk. Na de moord springt de man nabij station Oisterwijk zelf voor de trein.

In maart 2010 berooft een man in Zierikzee twee kinderen van negen en negentien jaar van het leven. Zijn vrouw raakt bij haar vlucht gewond. De man pleegt even later zelfmoord.

In april 2010 doodt een man in Groot-Ammers zijn achttienjarige zoon. De man pleegt later zelfmoord.

In september 2011 verhangt een man in Veldhoven zijn eenjarig zoontje en stuurt een foto van het kind naar de mobiele telefoon van de moeder. De man pleegt later zelfmoord.

In de nacht van 16 op 17 januari 2012 worden in Terwolde twee kinderen omgebracht door hun moeder. Een poging tot zelfdoding door de moeder mislukt.

In oktober 2012 brengt een man in Utrecht zijn vrouw en hun twee dochters om het leven, waarna hij hun boerderij in brand steekt en zelfmoord pleegt.

In december 2012 wurgt een moeder uit Spier haar zoontje van twee jaar en probeert in Stuifzand in een kanaal haar dochtertje van 7 te verdrinken.

Op 21 april 2013 wordt wederom in Roosendaal een door zijn moeder omgebracht jongetje gevonden. De moeder doet vervolgens een mislukte poging tot zelfdoding.

In mei 2013 wordt in Zeist het lichaam gevonden van een man die zelfmoord heeft gepleegd. Zijn twee zoontjes, met wie hij op stap was, worden na twee weken van vermissing dood teruggevonden.

In september 2013 worden een man en zijn drie zoontjes (een tweeling van tien, en een kind van twee met een andere moeder) dood aangetroffen in een bungalowpark in Schoonloo. De man heeft een afscheidsbrief per email verstuurd naar ouders van klasgenoten van de tweeling.

Op 2 oktober 2013 worden een jongen van acht en een meisje van zes gedood door hun moeder in Apeldoorn.