Archief per maand:
Archief per jaar:

Zwaardere straf voor oplichtster

Angelique K. snel onder psychiatrische behandeling

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Zwendelaar Angelique K. (35) heeft een zwaardere straf gekregen dan geëist.  De rechtbank rekent het de Haarlemse zwaar aan dat ze, kort na een veroordeling voor oplichting, weer mensen bij de neus heeft genomen.

Voor valsheid in geschrifte in haar woonplaats Haarlem en in Hoofddorp werd ze dit keer veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. In de proeftijd van drie jaar (gebruikelijk is twee jaar) moet ze zich psychiatrisch laten behandelen. Daarmee moet ze bovendien direct beginnen, ook als ze in hoger beroep gaat van dit vonnis.

De officier van justitie vond het veertien dagen geleden eveneens belangrijker dat K. in therapie gaat dan vastzit.  Misschien dat de behandelaars haar kunnen afleren om onschuldige mensen te benadelen. De aanklager had, net als reclassering en politie, haar twijfels : ,,Ze weet heel goed wat ze doet. Ze gelooft in haar eigen leugens.” Geëist was vijf maanden cel, waarvan drie maanden als stok achter de deur.

De rechters achten bewezen dat K. onder valse naam twee koopovereenkomsten sloot. Vorig jaar september toonde ze zich als Angelique van der Weide geïnteresseerd in de aankoop van café Classics aan de Kruisstraat in Haarlem. K. had hoegenaamd geen problemen met de prijs van 100.000 euro. Echter, toen het op betalen aankwam, bedacht ze allerlei smoesjes.

In februari  van dit jaar kocht ze zogenaamd een huis aam de Altius in Hoofddorp. Weer onder de naam Van der Weide, met nephandtekening. In de rechtszaal zei ze dat ze onder dwang van een misdaadbende handelde. Ze moest geld van de boeven witwassen, anders zwaaide er wat.  Volgens de officier is er niet het geringste spoor van bewijs voor dit verhaal.

In december 2011 werd K. voor oplichting en flessentrekkerij al veroordeeld tot een half jaar, waarvan drie maanden als stok achter de deur. Daarvan is ze in hoger beroep gegaan.