Archief per maand:

Zwager ook seksueel misbruikt door ontuchtverdachte

Hogere eis bij hof: drie jaar cel

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Ontuchtverdachte Lars van der H. (38) uit Nieuw-Vennep zou ook z’n zwager seksueel hebben misbruikt. Die onthulde dat tijdens het hoger beroep, waar de eis drie jaar cel luidde.

Daarvan zou van de advocaat-generaal een jaar voorwaardelijk mogen zijn. Zo kwam ze uit op hetzelfde onvoorwaardelijke deel als de officier van justitie in Haarlem, die in maart vorig jaar 2,5 jaar cel, waarvan een half jaar als stok achter de deur. De rechtbank legde ‘slechts’ twee jaar,  waarvan een derde voorwaardelijk op. Het openbaar ministerie vond die straf te laag en ging in hoger beroep.

Onschuldig

Dat had de ex-leraar en discjockey al gedaan. Hij heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is aan ontuchtige handelingen met zeven jongens tussen elf en zestien jaar, in de jaren 1997-2007. Hij was jeugdleider van de baptistengemeente in zijn toenmalige woonplaats Hoofddorp, waartoe de pubers ook behoorden. Na lang aarzelen en gesprekken met andere leidinggevenden in de kerk besloten de slachtoffers in 2009 naar de politie te stappen.

Uit hun verklaringen bleek dat ze erg tegen Van der H. opkeken. Ze mochten hem helpen als hij plaatjes ging draaien ergens in de provincie, mochten bier zuipen en bleven slapen bij hun ‘held’ thuis op zolder of in de loods waar hij zijn spullen opsloeg. Terwijl Van der H.’s echtgenote op de eerste verdieping in bed lag, kroop hij zelf bij zijn logés onder de deken. De procedure was meestal hetzelfde:  de jongens werden wakker doordat de jeugdleider aan hun geslachtsdeel zat.

De verdachte bestreed dit ook gisteren bij het Amsterdamse gerechtshof. Hij had gestoeid met de jongens, ze geknuffeld, gekust op of gelikt langs de wang, meegedaan met de ‘piktik’- een klapje in het kruis bij wijze van begroeting. Hij was ‘een jongetje onder de jongetjes’: ,,Achteraf  concludeer ik: dit was grensoverschrijdend gedrag. Maar daar is het bij gebleven.”

Afgestemd

De jongens hebben gelogen en hun verzinsels op elkaar afgestemd om hem te pakken. Om die samenspanning te ontrafelen, had Van der H. bij het hof een reeks getuigen gevraagd. Onder hen zijn zwager. Toen zijn advocaat hoorde wat deze vermeende getuige à decharge zou verklaren, probeerde ze hem weg te werken. Maar het hof hoorde hem toch en kreeg een opzienbarende onthulling voorgeschoteld. In 2002 onderging hij als gast van Van der H. hetzelfde lot als de aangevers.

De AG wil dat Van der H. vijf jaar lang wegblijft bij alle activiteiten met minderjarigen: ,,Want de kans dat hij opnieuw toeslaat, is erg groot.” Het liefst zou ze zien dat het hof bij de uitspraak op 21 december de verdachte direct naar de gevangenis stuurt.