Archief per maand:
Archief per jaar:

ZZP’ers in geldproblemen stappen in drugs

Brand Rijsenhout moet wiettelers afschrikken

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem- Hoe gevaarlijk een wietplantage in een woning kan zijn, werd een jaar geleden bewezen in Rijsenhout. Daar brandden een dubbel woonhuis zo goed als af, omdat in de ene helft geteeld werd.
De politierechter gebruikte dit gisteren als afschrikwekkend voorbeeld tijdens een dag ‘hennepteelt’. Vier zaken die speelden in de gemeenten Haarlemmermeer, passeerden de revue. Met als dieptepunt Rijsenhout.
Op 6 april 2011moest de brandweer naar het Verremeer in dat dorp. Daar stond een twee-onder-een-kapper in de hens. Veel was er niet meer te redden. De oorzaak van de brand was snel duidelijk. Op de verkoolde eerste en tweede verdieping van een van de huizen werden resten van een hennepkwekerij aangetroffen. Meestal wordt er met de elektriciteit geknoeid, om het buitensporig hoge verbruik van de lampen en ventilatie te maskeren. Kortsluiting gebeurt heel vaak.
De huurder van het pand, Cornelis H. (65), was niet op de zitting. Bij de politie heeft hij bekend dat hij onbekenden heeft toegestaan hennep te telen, in ruil voor 4000 euro zwijggeld. Die zwarte winst moet hij aan de Staat afstaan, besliste de rechter, die daarnaast 120 uur onbetaalde arbeid oplegde.
SchilderZelfstandig schilder Jurriën V. (36) uit Hoofddorp zat financieel krap begin 2010. In de coffeeshop, tijdens een joint, kwam hij op het idee om wiet te gaan telen. Niet in zijn huis aan de Stationsweg, maar in de schuur in de achtertuin. Op 20 januari 2011 was de pret over.

De politie ontdekte de 80 planten. V. hield tijdens de verhoren zijn mond. Maar vriendin Esther G. (35) praatte voluit. ,,Meneer mag haar dankbaar zijn, want zij heeft verklaard dat er twee oogsten waren”, concludeerde de rechter. ,,Als zij ook had gezwegen, was de politie uitgegaan van vijf oogsten in een jaar. Dan zou u 70.000 euro illegale winst zijn berekend.” Het bleef bij 11.830 euro, 120 uur onbetaalde arbeid voor V. en 60 uur voor G.
ZolderOp de zolder van de woning van Dennis M. (34) aan de Kastanjelaan in Zwanenburg waren 50 planten in bloei. Ook zelfstandig bouwvakker M. gaf geldproblemen op als aanleiding. Hij vertrok uit de rechtszaal met een werkstraf van 80 uur en de wetenschap dat hij de winst van twee oogsten, 8167 euro, kwijtraakt.

Bertram B. (65) uit Almere huurde in opdracht van criminelen tussen september 2009 en 24 maart 2010 een loods aan de Spaarneweg in Cruquius. Daar werden 918 planten aangetroffen. Medeplichtige B. liep een werkstraf van 100 uur op. Zijn zwarte winst van 4250 euro gaat naar de Staat.